Brandingul Echipei – responsabilitatea Liderului!

5 iunie 2018

Brandingul echipei se construiește pas cu pas de către liderul acesteia!

”Cele mai faine proiecte le iau alte echipe, nu știu cum se face dar echipa mea nu trage lozul câstigător!…Iar nu am primit buget, nici pentru ideile alea faine ale voastre nici pentru măriri de salarii, iar nu suntem pe lista priorităților în compania asta… Ne pleacă oamenii si nu numai că nu aplică nimeni ”din intern” la joburile noastre dar CV-urile ce ne vin din exterior sunt vai de mama lor…”

Și litania leaderului poate continua… Am auzit-o și eu și voi poate mai des decât mi-aș fi dorit!

Ca leaderi în interiorul unor organizații, ne dorim să avem echipe apte să atragă proiecte de impact, echipe ale căror aptitudini sunt valorizate la maxim spre folosul organizației și a clienților săi, echipe apte ca prin performanță constantă să atragă bugete din ce în ce mai mari pentru proiecte din ce în ce mai complexe. Ca leaderi ne dorim ca echipa noastră să poată atrage noi talente, să fie un magnet pentru profesioniștii din interiorul sau exteriorul organizației. Și da, ne dorim echipe vizibile, ale căror performanțe să fie recunoscute și apreciate, echipe apte să se re-inventeze cu flexibilitate și dorința de a reuși!

Căci indiferent de investiția pe care o faci în brandul tău personal – ca leader într-o organizație  ai în față o viziune și în spate o echipă iar fără una sau cealaltă – nu putem vorbi de leadership! Așa că hai să ieșim din postura de victimă și să învățăm să comunicăm mai bine brandul echipelor noastre, să reușim astfel să influențăm sistemul mai mult!

În experiența mea profesională ca leader în corporații , ca antreprenor, ori personal branding strategist, am lucrat adesea cu echipe dornice să fie vizibile pentru toate motivele mai susmenționate. Am constatat că în procesul de construire a unui brand puternic de echipă, leaderii fac cam aceleași erori pe care le fac și cu propriul brand personal:  uneori nu îi preocupă subiectul ori nu îi realizează potențialul, alteori se uită în jur debusolați așteptând ca schimbarea să fie generată de top management sau alte forțe exterioare echipei – ce nu înțeleg ei este că de cele mai multe ori liderii au forța de a redesena rolul echipei pe organigramă, au rolul de a o propulsa și dezvolta  prin comunicare constantă și targetată și printr-un proces de vânzare subtilă a factorilor diferențiatori! Și da, când vine vorba de construirea de branduri de echipă – liderii veritabili pot fi adevărați magicieni!

Iată șapte sugestii pentru un brand de echipă puternic:

  1. Care este reputația actuală a echipei tale acum? Sondează acest aspect discret sau direct în raport cu partenerii, clienții interni sau externi, top management. Compară apoi rezultatul cu aspirațiile pe care le ai pentru această echipă și cu modul în care echipa însăși se percepe. Identifică unde există în prezent diferențe mari de percepție vs. imaginea la care aspirați și stabilește un plan de acțiune.
  2. Team Branding Lab – organizează un workshop special, moderat de un specialist sau chiar de tine ca lider al echipei și identifică:
  1. Asesați-vă nivelul de împuternicire și cum îl puteți crește:
  1. Liderul trebuie să-și asume rolul de portavoce a succeselor echipei sale! Nu mai spune ”nu” invitațiilor de a susține prezentări și de a vorbi în public, ori de câte ori o faci, faci un deserviciu echipei tale!
  2. Asumă-ți responsabilitatea! Nu alții sunt responsabili de reputația și construirea brandului echipei tale – ci doar TU liderul ei. Nu există delegare la acest capitol! Nu există leadership fără viziune și făra Echipă.

 

Acționează, nu imediat ci acum!

Autor: Amalia Sterescu/Fondator BrandingYou

, , , , , , , ,

Cum te putem ajuta

CEO Executive Branding

Leadership Branding

Team
Branding

Online reputation management

Employee
Branding

Solopreneurs/ Entrepreneurs Branding

Amalia - Keynote speaker

Te vreau la evenimentul meu